Rasadnik Botaničar Beograd - prodaja sadnice ( rasadnik ) Sibirske aronije

RASADNIK GIGIĆ
sadnice aronije za vaš vrt
baštu po najpovoljnijim cenama

INFO: 061 765 44 44

 

Do skoro slabo poznata, danas se Sibirska borovnica može nabaviti i u našoj zemlji, lako se uzgaja a zbog svojih izuzetnih lekovitih moći sve više se govori o tome da je Aronija biljka budućnosti. Aronija nema prirodnih neprijatelja pa je ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu.  

Biljka Aronija - Aronia Melanocarpa je bobičasto voće, najviše podseća na borovnicu, a dobila je naziv Sibirska borovnica i to iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Severne Amerike, gde joj je i postojbina, najranije dospela u Sibir, a drugi zbog toga što je otporna na veoma niske temperature. Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C. Raste i obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora može dostići visinu oko 2 metra. Jestivi i lekoviti deo biljke je plod koji je malo oporijeg ukusa od borovnice. Interesantna je i činjenica da se plodovi aronije dobro održavaju na grmu tako da se mogu brati i dva meseca nakon sazrevanja.

Lekovita svojstva Aronije

Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine), do te mere da je čak mnogo moćniji antioksidans od brusnice. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročisćava organizam od štetnih materija pa i teških metala. Od vitamina sadrzi C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvoždje, molibden, mangan, fosfor i jod.

Lekovita svojstva aronije je teško nabrojati a da se neka od njih ne izostave, ali ćemo navesti najpoznatija: podstiče cirkulaciju, pročisćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na zeludac i creva, zaustavlja proliv, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na žuc i jetru jer pročisćava i omogućava pravilniji rad ovih organa..

The oxygen radical absorbance capacity (skraceno ORAC u prevodu antioksidativni kapacitet) predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidansa u namirnicama. Nakon istraživanja koja su vršena u Sjedinjenim Americkim Drzavama saopšteno je da 100 grama zrelih plodova aronije sadrzi 16.100 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica, potrebnih za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme. Zahvaljujući tome ne samo da sprečava pojavu raka vec i pomaže u lečenju malignih oboljenja time sto uništava ćelije raka. Aronija još i podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i koze, sprecava nastanak bora, stiti od UV zracenja.

Aronija se najčesće upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok pa ukoliko u vrtu imate jedno prazno mesto nije loše da zasadite ovu biljku. Pored svojih lekovitih moci Sibirska Aronija jednako lepo izgleda u proleće dok cveta kao i u julu kada je okićena plodovima koji će Vas strpljivo saekati do septembra. Dakle aronija je i hrana i lek. Pa ko je ne bi voleo?

!!! Kod nas možete poručiti sadnice Sibirske aronije. !!!

U našoj ponudi imamo dvogodišnje sadnice aronije.
Koren sadnica aronije je razgranat i snažan, pa je uz pravilnu sadnju i brigu, uspešno primanje biljke zagarantovano.