Rasadnik Botaničar - Beograd - Ureditete svoj vrt - baštu. - Sadnja četinara

RASADNIK GIGIĆ
proizvodnja i prodaja
svih vrsta voćnih sadnica i četinara

INFO: 061 765 44 44

vaš prijatelj u vašoj bašti

Ureditete svoj vrt - baštu.


Najčešće bašta okružuje kuću i čini prostor kultivisanim i oplemenjenim jednom rečju prijatnijim za život. Kako vizuelnu vrtovi imaju i zaštitnu ulogu, dobro raspoređene grupacije šiblja i četinara mogu da štite od vetra i snega, kao i visoki lišćari koji leti pružaju hladovinu i svežinu.

saveti za održavajne i uređenje vrtova Položaj bašte

Bašta ne sme nikada da bude izolovana tj. izdvojena iz kompletnog utiska i karaktera okruženja u kome se nalazi. Njene granice određuju i štite naš lični prostor, ograđujući uticaj spoljnje sredine od dela koji zovemo domom. Žive ograde omogućavaju zaklanjanje prostora, skrivanje neuglednih elemenata iz bliže okoline, povećavajući tako nužnu privatnost. Žive ograde od žbunja i četinarskog drveća značajno smanjuju buku sa prometne ulice. Deo bašte se može iskoristiti kao produžetak dnevnog boravka, stvarajući neprimetan prelaz iz zatvorenog prostora u otvoren prostor. Popločane terase, raznovrsne konstrukcije prekrivene biljkama, balkoni i senici smanjiće kontrast između otvorenog i zatvorenog prostora omogućivši pri tom zaštićena i prijatna mesta za dečiju igru kao i opuštanje odraslih u prirodi.

saveti za održavajne i uređenje vrtova Uredjivanje bašte

Urediti predivnu baštu oko kuće, iskorištavajući maksimalno postojeći prostor kako u vizuelnom tako i u organizacijskom smislu izazov je za svakog vlasnika. Potrebno je da se ideja stavi na papir, kako bi se uskladila sa kućom i željama vlasnika. Tada se u skladu sa željama vlasnika kao i postojećoj situaciji vrši odabir biljaka. Krajnji cilj je postizanje skladne celine. Bašta je živa kao organizam tako da svaka sezona donosi nove izazove,situacije koje treba rešavati sa nadahnućem.

saveti za održavajne i uređenje vrtovaIzbor biljaka

Izbor biljaka za sadnju značajno utiče na stil same bašte. Veliki listovi dominantne teksture unose u prostor dubinu i raskoš, dok dominacija nežnih četinara srebrnkastih i sivih četina stvara osećaj lakoće i lepršavosti.

saveti za održavajne i uređenje vrtovaStabla

Poseban kvalitet svakoj bašti daju visoka stabla sa svojim senkama. Mala nežna stabla su idealna za ograničene prostore, a u većim baštama ona će ako su znalački postavljena isticati lepotu velikog odraslog drveća. Pri sadnji se mora računati na krajnji gabarit krošnje, kako se ne bi desilo da posle odredjenog broja godina moramo da pristupimo proređivanju i seči. Ukoliko zaklanjaju pogled ili umanjuju svetlost stabla se moraju na odgovarajući način potkresati. Isto se odnosi i na drveće koje je u blizini kuće i čije lišće često zapušava oluke i odvodne cevi. Prilikom sadnje drveća a posebno onog brzog rasta treba voditi računa da se dovoljno odmaknu od zgrade jer njihovo korenje može oštetiti temelje, cevi i sl. 

saveti za održavajne i uređenje vrtovaOplemenjivanje prostora

Bašta pruža sjajne mogućnosti za oplemenjivanje prostora bez skupih zahvata i rekonstrukcija. Biljke mogu savršeno da posluže sa sakrivanje ružnih konstrukcija i materijala. Dekorativne puzavice su samo jedno od mnogobrojnih rešenja. Kuće će izgledati mnogo bolje ako su biljke posađene oko nje, stiče se utisak da su bašta i kuća spojene u jednu neraskidivu celinu.

saveti za održavajne i uređenje vrtova Staze

Staze olakšavaju pristup i vode nas do najudaljenijih delova bašte i treba da predstavljaju korisnu vezu čvrstih površina ali i da prave vizuelnu vezu pojedinih delova bašte razbijajući monotoniju. Treba birati logične kraće puteve, iako krivudanje daje poseban šarm. Dobra podloga je veoma važna kako bi se staza što duže održala. Potrebno je projektovati staze za najmanje dvoje šetača. Prirodni kamen je najstariji materijal koji se i danas često koristi za izradu staza, jer je vrlo otporan, dugovečan i ujedno vrlo dekorativan..

saveti za održavajne i uređenje vrtovaNega travnjaka

U najvažnije mere spadaju kosidba, đubrenje, grabuljanje i cišćenje, navodnjavanje, aeracija i zaštita od korova. Pre kosidbe treba pokupiti lišće i otpatke grabuljama, jer se njima trava podiže radi lakšeg košenja. Đubrenje pospešuje obrazovanje dobrog busena i travnjak dobija lepu zelenu boju i postaje otporniji na bolesti i sušu. Zalivanje je neophodno u sušnom periodu inače trava požuti. Najbolje je zalivati u ranim jutarnjim satima ili kasnim poslepodnenvnim kada Sunce nije toliko jako. Aeracija se može izvesti običnim vilama ubadanjem u zemlju čime se korenu trave omogućava prisustvo svežeg vazduha, vode i đubriva. Najčešći problem predstavljaju koreni koje možemo odstraniti mehanički ili pomoću herbicida. 

saveti za održavajne i uređenje vrtovaPodizanje živih ograda

Žive ograde sem što su veoma dekorativne, izuzetno su pogodne za maskiranje nereprezentativnih mesta, a imaju i zaštitnu ulogu. Njihova zaštitna uloga ogleda se u prečišćavanju čestica prašine, smanjivanju gradske buke a pored toga obogaćuju vazduh kiseonikom i štite od naleta vetra. Žive ograde se prema visini mogu podeliti na niske, srednje visine i visoke koje rastu preko 2m. Sve one mogu biti slobodno rastuće ili oblikovane. Pre sadnje biljaka treba iskopati rov dubine 50-60 cm i uneti što više humusne zemje ili đubriva u količinama propisanim pri sadnji. Da bi se obezbedila pravilnost redova poželjno je da se zategne kanap duž ivica redova. Nakon sadnje biljke se blago zagrću i obilno zalivaju. Jedna od najpopularnijih živih ograda je Ligustrum, njenu popularnost čini niska cena sadnica i održavanja, vema brz rast i visoka otpornost, kao i adaptivnost gotovo na svim vrstama staništa. Mere nege su redovno zalivanje, ponekad se preporučuje prskanje celih biljaka, prihranjivanje, okopavanje i orezivanje. Kod orezivanja se vodi računa da gornji deo bude orezan nešto uže od donjeg, kako bi donji deo dobijao više svetlosti. 

saveti za održavajne i uređenje vrtovaPadine i brežuljici

Koliko se god trudili naša bašta neće izgledati tako dinamično kao kada su tu padine i brežuljci. Zbog toga često pribegavamo izgradnji potpornih zidova i li drugih pomagala kako bi našli načina da našu baštu dovedemo u red. Sađenje biljaka na različitim visinama kao i izrada vodenih površina mogu dati veoma dobar efekat. Sam šum vode deluje opuštajuće i okrepljujuće za vlasnike bašti.